Sunday, October 27, 2013

Ketumbar Jawa



Nama saintifik : Eryngium foetidum
Famili : Umbellifea
Nama lain : Jeruju gunung, ego, peniti, stinking shareweed (English)
Jenis : Tumbuhan renek berbatang lembut
Pembiakan: Biji benih,  anak benih pada pangkal pokok.
Keperluan Pertumbuhan : 
Moforlogi : Batang beruas-ruas yang ketinggiannya boleh mencapai sehingga 50 cm. Daunnya yang berkilat itu membujur  dengan berduri halus pada tepi (apabila diramas berbau seakan-akan pepijat). Pokok ketumbar jawa ini mengeluarkan bunga yang berwarna hijau pada sesetengah ruas
Kegunaan dalam masakan : Ketumbar jawa merupakan penyedap rasa dan juga pembuka selera bagi beberapa masakan seperti sup, tom yam dan nasi air. Ia juga boleh digunakan dalam masakan yang menggunakan ketumbar (sebagai penganti ketumbar).
Catatan :

7 comments:

  1. bagaiman nak biakan pokok ni, selepas lama tanam pokok ni mengeluarkan bunga dan batang keras yg menaik, lepas tu pokok ni akan mengeluarkan daun yg baru. apa saya nak buat dengan batang bunag itu...kerat ker?? atau bole disemai semula
    ~ syedkamal83@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Kalau pokok tu mgluarkan bunga biarkan hingga bunga tu habis.. Nnti pd bekas bunga td akan terhasil biji benih yg sgt halus.. Jika pokok ini ditanam di tanah nnti byk anak pokok yg halus tumbuh.. Jika sesuai dgn persekitaran anak pokok akan menjadi pokok dewasa yg subur.. Tangkai bunga juga jgn dibuang kerana pada tangkai itu akan tumbuh anak pokok dgn akar sekali.. Anak pkok itu boleh dipindahkan dlm bekas yg lain spt pasu. Anak pokok dr tangkai bunga lebih cepat mmbesar dr menanam dgn biji benih..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ketumbar jawa suka di tempat redup atau panas?

    ReplyDelete
  5. Ketumbar jawa suka di tempat redup atau panas?

    ReplyDelete
  6. Ketumbar jawa suka di tempat redup atau panas?

    ReplyDelete