Thursday, October 24, 2013

Kayu Manis


Nama saintifik : Cinnamomum zeylanicum
Nama lain : Medang Kemangi
Famili : Lauraceae
Jenis : Pokok Kecil
Pembiakan: Biji
Keperluan Pertumbuhan : Pokok ini boleh hidup dalam pelbagai jenis tanah asalkan mempunyai saliran yang baik.
Moforlogi : Mempunyai daun yang berbentuk bulat iaitu 5-15cm panjang dan 3-8cm lebar. Dan ianya berwarna kemerahan ketika muda dan menjadi warna hijau apabila tua. Keseluruhan pokok ini didapati mengeluarkan aroma. Ia menghasilkan bunga berwarna putih susu yang kecil dalam kuantiti yang banyak dan buahnya pula berbentuk bujur (panjangnya 1.5-2 cm) yang mana ia berbiji tunggal, berwarna hijau ketika muda dan apabila masak menjadi hitam.
Kegunaan : Kulit kayu manis sangat terkenal sebagai ramuan rempah dengan mengeringkan kulitnya dan dimasukkan dalam pelbagai jenis masakan terutamanya masakan seperti kari, masakan berasaskan daging dan ayam masak kurma. Bau kulitnya memang menyelerakan masakan. Selain digunakan dengan cara mengeringkan kulitnya, ia juga boleh diproses menjadi minyak dan sesuai digunakan dalam makanan, minyak wangi dan juga ubat-ubatan.
Catatan : Untuk masa sekarang ia sering ditanam sebagai tanaman hiasan.

No comments:

Post a Comment