Nama saintifik : Cucurma longa
Famili : Zingirberaceae
Nama lain : Kunyit
makan, temu kunyit, temu kuning
Jenis : Kunyit
makan, temu kunyit, temu kuning
Pembiakan: Rhizomes
Keperluan Pertumbuhan : Pokok herba berizom ini memerlukan kawasan yang agak teduh dan tanah yang
agak lembab serta bersaliran baik. Masyarakat kini sering menanamnya disekitar
rumah dan didalam pasu. Ini kerana ia dibiakkan dengan kaedah belahan rumpun
dan juga dengan menanam rizomnya yang telah bertunas.
Moforlogi : Kunyit merupakan sejenis pokok herba berizom setinggi 30-90 cm dan ianya berumpun. Ia mempunyai daun yang
lebar dan meruncing dihujung dengan berukuran panjangnya 10-15 cm dan lebar 5-7 cm
dan berwarna hijau muda atau keputihan. Bunganya pula keluar secara tunggal
dengan warna putih dan bahagian tengahnya berwarna kekuningan. Diameter bagi
rizomnya adalah 1-2 cm dengan kulitnya berwarna
kuning pucat dan isinya berwarna oren agak pekat.
Kegunaan : Air perahan rizom
dijadikan sebagai pewarna dalam sesetengah makanan seperti gulai, asam pedas
dan sebagainya. Rizom juga boleh ditumbuk dan digunakan dalam masakan bergoreng
seperti ikan, ayam dan juga daging. Bunga kunyitnya boleh dimakan
sebagai ulam manakala daunnya pula digunakan sebagai bahan pewangi untuk memberi
rasa dan aroma kepada masakan seperti rendang dan nasi goreng. Daunnya juga sering diguna dalam masakan
sebagai pembalut ikan bakar. Kunyit juga boleh didapati di pasaran dalam bentuk
serbuk kering.
Catatan :
No comments:
Post a Comment