Nama
saintifik : Anacardium
occidentale
Famili
: Anacardiaceae
Nama
lain : Ketereh,
jambu golok, cashew
Jenis
: Pokok kecil
Pembiakan:
Biji
Keperluan
Pertumbuhan : Boleh
tumbuh dengan baik dikawasan yang berpasir seperti tanah dipersisiran pantai.
Moforlogi
: Merupakan
pokok tumbuh menegak dengan ketinggiannya boleh mencecah sehingga 5 m. Daunnya
yang berbentuk bujur adalah daun majmuk dengan anak daun sekitar 24 helai.
Bunganya yang berwarna putih akan bertukar menjadi warna merah muda. Manakala
buahnya pula berwarna hijau dan menjadi kekuningan apabila masak dengan
bentuknya seperti buah pir (bujur) dan bijinya terkeluar pada hujung buah.
Kegunaan
: Pucuk muda
boleh dibuat sebagai ulaman dan juga dibuat kerabu. Biji buah gajus yang
digoreng atau dipanggang adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di
pasaran. Ia juga boleh digunakan sebagai ramuan masakan seperti nasi minyak dan
juga nasi beriani. Selain itu biji gajus juga boleh dijadikan ramuan untuk
membuat kuih muih, biskut, dan juga kek. Dalam perubatan tradisional,
gajus atau di Kelantan lebih dikenali sebagai ketereh ini mempunyai khasiat
yang tersendiri. Ia lazimnya digunakan untuk tujuan menjarangkan anak yang mana
kulit, batang dan akarnya digunakan. Bagi merawat cirit-birit pula, caranya
adalah dengan merebus daun tumbuhan ini dan kemudiannya diminum. Selain itu, ia
juga boleh digunakan untuk merawat melecur, mempunyai khasiat membersihkan
darah serta dapat menyembuhkan penyakit kulit. Air rebusan batangnya dikatakan
dapat mengubati penyakit kencing manis.
Catatan
:
No comments:
Post a Comment