Saturday, January 8, 2011

Gajus



Nama saintifik : Anacardium occidentale
Famili : Anacardiaceae
Nama lain : Ketereh, jambu golok, cashew
Jenis : Pokok kecil
Pembiakan: Biji
Keperluan Pertumbuhan : Boleh tumbuh dengan baik dikawasan yang berpasir seperti tanah dipersisiran pantai.
Moforlogi : Merupakan pokok tumbuh menegak dengan ketinggiannya boleh mencecah sehingga 5 m. Daunnya yang berbentuk bujur adalah daun majmuk dengan anak daun sekitar 24 helai. Bunganya yang berwarna putih akan bertukar menjadi warna merah muda. Manakala buahnya pula berwarna hijau dan menjadi kekuningan apabila masak dengan bentuknya seperti buah pir (bujur) dan bijinya terkeluar pada hujung buah.
Kegunaan : Pucuk muda boleh dibuat sebagai ulaman dan juga dibuat kerabu. Biji buah gajus yang digoreng atau dipanggang adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di pasaran. Ia juga boleh digunakan sebagai ramuan masakan seperti nasi minyak dan juga nasi beriani. Selain itu biji gajus juga boleh dijadikan ramuan untuk membuat kuih muih, biskut, dan juga kek. Dalam perubatan tradisional, gajus atau di Kelantan lebih dikenali sebagai ketereh ini mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia lazimnya digunakan untuk tujuan menjarangkan anak yang mana kulit, batang dan akarnya digunakan. Bagi merawat cirit-birit pula, caranya adalah dengan merebus daun tumbuhan ini dan kemudiannya diminum. Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk merawat melecur, mempunyai khasiat membersihkan darah serta dapat menyembuhkan penyakit kulit. Air rebusan batangnya dikatakan dapat mengubati penyakit kencing manis.
Catatan :

No comments:

Post a Comment