Tuesday, January 18, 2011

Asam Gelugur




Nama saintifik : Garcinia atroviridis
Famili : Guttiferea
Nama lain : Asam keping, sour Garcinia (English)
Jenis : Pokok besar
Pembiakan: Biji
Keperluan Pertumbuhan :
Moforlogi : Daunnya berbentuk tirus (panjangnya 12-30cm dan lebarnya 3-7cm), berkilat, licin dan berwarna kemerahan ketika muda dan hijau tua apabila matang. Bunga terbentuk secara tunggal dan mempunyai 4 - 5 kelopak.  Kelopak bunga berwarna putih kuning, merah atau kuning, dan ianya berbunga secara tunggal
Kegunaan : Secara tradisi, asam gelugur banyak digunakan dalam masakan Melayu, terutamannya dalam masakan seperti singgan, laksa dan asam pedas. Buahnya dihiris kecil, kemudiannya dijemur kering dan dimasukkan ke dalam masakan tersebut. Buahnya yang kering juga boleh digunakan untuk menghilangkan hanyir ikan dan ayam. Daun mudanya pula boleh dijadikan ulam. Kini asam gelugur juga dijadikan dalam bentuk minuman kordial.  Tanaman banyak digunakan dalam perubatan tradisional Melayu
Catatan :

2 comments:

  1. mungkin hanya berbeda bahasa saja, di negara saya juga terdapat asam yang berguna untuk masakan

    ReplyDelete