Monday, January 17, 2011

Kantan




Nama saintifik : Etlingera elatior
Famili : Zingiberaceae
Nama lain : Torch Ginger, ginger flower
Jenis : Renek berbatang lembut
Pembiakan: Potongan rizom
Keperluan Pertumbuhan : Ia memerlukan tanah yang agak lembab dan elok pengairannya.
Moforlogi : Pokok herba yang beraroma tersendiri ini mempunyai rumpun yang besar, batang yang tegak, dihujungnya melengkung dan ketinggiannya 3-5 m. Daunnya berukuran 30-90cm panjang dan lebarnya 10-15cm, berbentuk tirus dan tajam. Ia tumbuh secara selang-seli dan permukaan bawahnya berwarna keunguan dan permukaan atas berwarna hijau berkilat. Buahnya berbentuk globus dan mempunyai biji yang kecil.
Kegunaan : Bunga kantan selalunya digunakan dalam masakan tradisional seperti nasi kerabu. Bunganya juga turut dijadikan bahan perencah yang penting terutamnya untuk laksa dan masakan asam pedas serta sebagai penyedap rasa dalam masakan tom yam dan lontong. Buahnya yang muda sesuai dijadikan ulam dan boleh juga digunakan untuk menghasilkan rasa masam dalam masakan seperti gulai ikan menggantikan asam keping atau asam jawa. Kantan juga dikatakan dapat menghilangkan bau dan hanyir ikan.
Catatan : 

No comments:

Post a Comment