Sunday, January 2, 2011

Halia Bara



Nama saintifik : Zingiber minor / Z. officinale var. rubrum
Famili : Zingiberaceae
Nama lain : Halia merah, rubrum theilade (English)
Jenis : Renek berbatang lembut
Pembiakan: Potongan rizom
Keperluan Pertumbuhan : Memerlukan tanah yang subur, saliran yang baik dan bahan organik yang tinggi.  Memerlukan air yang banyak.
Moforlogi : Pokok herba ini menyerupai seperti halia biasa. Cuma berbeza dari segi saiznya yang lebih kecil. Daun halia bara juga lebih tirus dan rizom tidak sebesar halia biasa serta berwarna merah tua. Baunya lebih kuat.
Kegunaan : Rasanya hampir sama dengan halia biasa, pedas dan beraroma dan banyak digunakan dalam pelbagai resepi masakan seperti singgan dan asam pedas, kari dan masak kurma. Halia bara juga ditumbuk halus bersama bawang merah dan bawang putih, kemudian ia dilumurkan pada daging atau ayam untuk digoreng. Seperti halia biasa juga ia dikatakan mampu menghilangkan bau dan hanyir ikan atau daging. Ia boleh dijadikan air minuman seperti ale dan bir.
Catatan :


1 comment: